فهرست مطالب

نشریه مهندسی مدیریت نوین
سال نهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی خدادادی پور* صفحات 1-20
    در تحلیل پوششی داده ها (DEA) مدل های مختلف در زمینه های گوناگون با داده های مختلف برای ارزیابی و رتبه بندی واحدهای تصمیم گیرنده (DMU) طراحی شده است. حال آنکه در بسیاری از مسایل کاربردی، مدیران واحدها با داده هایی تصادفی روبرو هستند و آنها برای  ارزیابی  واحدهای تحت نظارت خود به روشی نیاز دارند که بتواند اینگونه DMU ها را ارزیابی و رتبه بندی کنند. در کار کردن با داده های تصادفی با در نظر گرفتن احتمالی برای وقوع حالت های پیش بینی نشده (سطح خطا)، که از طرف مدیران ارایه می شود، DMU ها ارزیابی می شوند. در این مقاله با استفاده تکنیک های آمار و احتمالات و توزیع نرمال و مدلBCC دارای خروجی های نامطلوب و با در نظر گرفتن خطای مشخص یک مدل تصادفی جدید تحت عنوان معیار رتبه بندی میانگین جهت ارزیابی کارایی داده های تصادفی پیشنهاد می شود. بر اساس آن کارایی متقاطع تصادفی محاسبه گردیده است. از آنجایی که وزن های بهینه در ارزیابی کارایی متقاطع تصادفی منحصر به فرد نیستند برای رتبه بندی بهتر و اولویت دادن به آنها روش خودخواهانه پیشنهاد می شود. نهایتا مدل های پیشنهاد شده برای 32 واحد نیروگاه حرارتی که دارای ورودی ها و خروجی های مطلوب و نامطلوب تصادفی هستند پیاده سازی شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده های تصادفی، کارایی متقاطع تصادفی، خروجی نامطلوب تصادفی، معیار رتبه بندی میانگین، اولویت رتبه بندی تصادفی
  • علی خدابخشی، محسن دستگیر*، سعید علی احمدی صفحات 21-51
    گزارش های شرکت ها یکی از مهم ترین منابع کسب اطلاعات هستند به طوری که در مبانی نظری حسابداری و گزارشگری اکثر کشورها آمده است که هدف کلی گزارشگری شرکت ها فراهم آوردن اطلاعات است. پژوهش حاضر با هدف تعیین مولفه های اثرگذار بر افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی از منظر تیوری نهادی می باشد. در این پژوهش از روش تحقیق کیفی استفاده شده است که ترکیبی از  مرور منابع و روش دلفی می باشد، در ابتدا با استفاده از روش مرور منابع و پیشینه مطالعات استفاده شد، عوامل موثر بر افشای اطلاعات با رویکرد افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی شناسایی گردید، سپس به دسته بندی عوامل شناسایی شده پرداخته شد. به منظور تعیین مولفه های موثر بر افشای داوطلبانه اطلاعات از روش دلفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، متخصصان و خبرگان حسابداری بودند که در حسابداری و حسابرسی صاحب نظر هستند که به تعداد 20 نفر (10 نفر علمی و10 اجرایی) و به صورت گلوله برفی انتخاب شدند. یافته های قسمت مرور منابع نشان داد که 33 شاخص شناسایی شد و نهایتا مفاهیم شناخته شده در پنج گروه دسته بندی شد. همچنین نتایج دلفی در دو مرحله مورد بررسی قرار گرفت و با حذف و اضافه کردن مفاهیم، نهایتا 25 شاخص شناسایی شد. شاخص های مورد نظر از طریق مرور ادبیات ضمن ارایه به خبرگان پس از روایی محتوای اولیه در پرسش نامه دلفی قرار گرفت و از 20 نفر 17 نفر شاخص ها را تایید کردند و درصد روایی 85 درصد به دست آمد؛ بنابراین، اعتبار مدل از طریق روش دلفی تایید شد. نتایج نشان می دهد که در سه گروه؛ 1) عوامل غیراختیاری و افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی؛ 2) عوامل اختیاری خاص شرکت و افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی؛ 3) عوامل هنجاری و افشای داوطلبانه اطلاعات غیرمالی، 25 شاخص مورد بررسی تایید شدند.
    کلیدواژگان: تعیین مولفه های اثرگذار، افشای داوطلبانه، اطلاعات غیرمالی، تئوری نهادی، روش مرور منابع، روش دلفی
  • سارا مکوندی، بهاره بنی طالبی دهکردی*، حمیدرضا جعفری صفحات 52-78

    در دنیای پر رقابت امروز، گزارشگری مالی تحت وب، نقش مهمی در ایجاد راهکارهای ساده جهت شناسایی و مقایسه عملکرد تجاری شرکت های تجاری با یکدیگر بر عهده دارد. هدف این پژوهش، ارایه الگوی جامع برای اجرای گزارشگری مالی تحت وب، با درنظر گرفتن شاخص‏های متفاوت ، به کمک روش ریاضی است. این پژوهش از لحاظ هدف ، کاربردی و از نظر نوع استراتژی اجرا، توصیفی پیمایشی و جامعه آماری مورد نظر خبرگان مالی و حسابداری هستند که به روش قضاوتی انتخاب گردیده است. در این مطالعه، با اتخاذ روش دلفی فازی، جهت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، مدل گزارشگری مبتنی بر وب پیشنهاد و شاخص ها و عامل های موثر در جهت گزارشگری مبتنی بر وب شناسایی و رتبه بندی شدند. ابزار مورد استفاده پژوهش، پرسشنامه و به کمک مدل تصمیم گیری چند معیاره (آنتروپی شانون) همچنین تحلیل عاملی تاییدی، اجزای مدل شناسایی و تایید شدند. یافته ها نشان می‏دهد که الگوی پیشنهادی برای اجرای گزارشگری مالی تحت وب که بر اساس هشت شاخص سازمانی، مالی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، انسانی، تکنولوژی و فرهنگی به عنوان شاخص های اصلی با 62 عامل طراحی شده، مناسب و از چولگی کمتری نسبت به تک تک معیارها برخوردار است. نتایج نشان می دهد ارایه یک مدل خوب برای گزارشگری مالی تحت وب در شرکت ها، کارایی، به موقع بودن و ارایه صادقانه اطلاعات مالی را بهبود بخشیده و تجزیه و تحلیل داده ها را تسهیل می نماید.

    کلیدواژگان: اجرای گزارشگری مالی تحت وب، مدل تصمیم گیری چندشاخصه، روش دلفی فازی
  • محمدرضا عرب چم خلیفه، سمیه علوی* صفحات 79-109
    با توجه به افزایش قابل توجه ریسک های زنجیره تامین در سال های اخیر، ارزیابی ریسک زنجیره تامین امروزه بیش از هر زمان دیگری اهمیت یافته است. هدف این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی ریسک های زنجیره تامین بر اساس کارت امتیازی متوازن و ارایه راهکارهایی برای تاب آوری زنجیره تامین است. برای شناسایی ریسک های زنجیره تامین به بررسی و مطالعه منابع، مقاله ها و کتب حوزه زنجیره تامین و ریسک زنجیره تامین پرداخته شد. در نهایت لیستی از ریسک های مرتبط با زنجیره تامین تهیه شد. سپس ریسک های موجود در شرکت تارآبگین بر اساس ابعاد پنج گانه کارت امتیازی متوازن دسته بندی شدند. در این گام از روش FMEA برای امتیازدهی ریسک ها استفاده شد؛ در گام بعدی پژوهش برای اولویت بندی ابعاد کارت امتیازی متوازن از روش ابتکاری که بر اساس سه شاخص FMEA یعنی شدت، وقوع و تشخیص و روش تصمیم گیری چندشاخصه AHP شکل گرفته شده است، استفاده شد و رتبه بندی ابعاد کارت امتیازی متوازن به دست آمد. سپس مجددا از سه شاخص FMEA استفاده شد و این بار به کمک روش تصمیم گیری TOPSIS ریسک هایی که در هر دسته قرار گرفته بودند رتبه بندی شدند در نهایت درگام آخر بر اساس ریسک ها، راهکارها و استراتژی های تاب آوری که از مطالعه منابع این حوزه به دست آمده بودند ارایه شد تا تاب آوری زنجیره تامین شرکت تارابگین امکان پذیر شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بعد مشتری دارای بیشترین اولویت و بعد رشد و یادگیری دارای کمترین اولویت برای شرکت تارابگین ذوب آهن اصفهان است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، ریسک، تاب آوری، کارت امتیازی متوازن
  • وحید بخردی نسب*، علی خوشدل صفحات 110-136

    ارتباط بین سازوکارهای حسابرسی و گزارشگری مالی طی بازه های زمانی متفاوت و در پژوهش های متعدد به صورت کمی مورد بررسی قرار گرفته شده است. ولی شواهد حاکی از نتایج ضد و نقیض اثر نظارت و نقش حسابرس بر کیفیت گزارشگری مالی است. بر این اساس از بعد واگرایی و همگرایی نقش نظارت حسابرس بر کیفیت گزارشگری مالی مورد بررسی قرار گرفت. روش مورد استفاده تکنیک فراتحلیل برای سال های 1385 تا 1397 و جمع آوری پژوهش ها با استفاده از سایت وزارت علوم بود. در نهایت 18 پژوهش با توجه به در دسترس بودن اطلاعات و دارا بودن شرایط متغیرهای مورد بررسی جهت پیاده سازی تکنیک فراتحلیل گزینش شد. بر این اساس پژوهش حاضر با بهره گرفتن از تکنیک متاآنالیز به بررسی تناقض های موجود در پژوهش های تجربی در ارتباط با واگرایی و همگرایی نظارت حسابرس و کیفیت گزارشگری مالی پرداخته است. شواهد حاکی از فراتحلیل نشان داد که صرف نظر از شواهد ضد و نقیضی از اثر نظارت های داخلی و خارجی حسابرس  بر کیفیت گزارشگری مالی، ویژگی های کمیته حسابرسی، ویژگی های حسابرسان مستقل و ویژگی های حسابرسان داخلی بر کیفیت گزارشگری مالی تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین نظام راهبری شرکتی نقش تعدیل گر بر ارتباط بین انواع حسابرسی و کیفیت گزارشگری مالی دارد.

    کلیدواژگان: نظارت داخلی حسابرس، نظارت خارجی حسابرس، کیفیت گزارشگری مالی
  • سهیلا زرین جوی الوار*، مریم نورایی آباده صفحات 137-167
    امروزه مرکز خرید دیگر مکانی برای اهداف معامله نیست که مشتریان در صورت نیاز به یک کالا یا خدمت، به آن مراجعه کنند، بلکه مکانی برای اهداف اجتماعی است. از طرفی روند رو به رشد فروشگاه های خرده فروشی موجب فشار عظیم بر مصرف کنندگان در انتخاب شده است. خریداران اگر یک محیط اجتماعی را به عنوان محیطی بسیار تحریک کننده یا نامناسب درک کنند، ممکن است سردرگم شوند. هدف از پژوهش حاضر مدل سازی عوامل موثر بر سردرگمی مشتریان زن در انتخاب فروشگاه های خرده فروشی است. برای انتخاب ویژگی هایی که بیشترین ارتباط را با متغیرهای هدف داشته و می توانند بهترین عملکرد را در پیش بینی و تفسیرمدل ارایه دهند، از انتخاب ویژگی با استفاده از شبکه عصبی استفاده شده است. رویکرد پیشنهادی در ابتدا با کاهش ابعاد فضای مسیله از طریق آموزش یک نوع شبکه های عصبی چند لایه، پیچیدگی محاسباتی را در حل مشکل طراحی کاهش می دهد. 7 عامل از عوامل موثر بر سردرگمی مشتریان براساس این مدل شبکه عصبی استخراج، در 5 سطح با استفاده از مدل یابی ساختاری تفسیری طبقه بندی شدند و مدل مرتبط با آن ترسیم گردید. در این دسته بندی متغیرهای تنوع زیاد برندهای فروشگاهی، برنامه های وفاداری و تجمع فروشگاه ها در یک موقعیت مکانی، بیشترین قدرت نفوذ (تاثیرگذاری) و ریسک ادراک شده، فاکتورهای فردی و جمعیت شناسی و آهنگ اطلاعات بیشترین وابستگی (تاثیرپذیری) را نشان می دهند و متغیر فاکتور فردی تنها متغیری است که رابطه دوطرفه با سایر متغیرها دارد.
    کلیدواژگان: سردرگمی مشتری، خرده فروشی، انتخاب ویژگی
|
  • Mehdi Khodadadipour * Pages 1-20
    In data envelopment analysis, different models are developed in different fields with different data for evaluation and ranking of DMUs. While in many applications issues, unit managers are faced with stochastic data, and they need a method to evaluate their supervised units in a way that can evaluate and rank such DMUs. When working with stochastic data, considering the probability of occurrence of unpredictable states (the level of error) provided by managers, the DMUs are evaluated. In this paper using Probability statistics techniques and normal distribution and the BCC model with undesirable outputs and a specific risk ofSpecified,a new stochastic model called Expected Ranking Criterion is introduced. Based on this,the stochastic cross-efficiency evaluation. Given the non-uniqueness of resulting optimal solutions, a model is introduced for rating priorities by which cross-efficiency is performed using aggressive method. The proposed model is implemented for 32 thermal power plants with stochastic inputs and undesirable outputs.
    Keywords: Stochastic Data envelopment analysis, stochastic cross-efficiency evaluation, Undesirable outputs, expected ranking criterion, stochastic ranking priority
  • Ali Khodabakhshi, Mohsen Dastgir *, Saeid Aliahmadi Pages 21-51
    Company reports are one of the most important sources of obtaining information, so that the theoretical foundations of accounting and reporting in most countries state that the general purpose of company reporting is to provide information. The purpose of this research is to determine the factors influencing the voluntary disclosure of non-financial information from the perspective of institutional theory. In this research, a qualitative research method has been used, which is a combination of resource review and Delphi method, at first it was used by using the resource review method and background studies, the factors affecting information disclosure were identified with the approach of voluntary disclosure of non-financial information, then to The categories of identified factors were discussed. In order to determine the factors affecting the voluntary disclosure of information, the Delphi method has been used.The statistical population of the present study were accounting specialists and experts who are experts in accounting and auditing, who were 20 people (10 academic and 10 executive) and were selected as a snowball. The findings of the resource review section showed that 33 indicators were identified and finally the known concepts were categorized into five groups. The desired indicators were included in the Delphi questionnaire through the literature review while presenting to the experts after the initial content validity and 17 out of 20 people They confirmed the indicators and the validity percentage was 85%, so the validity of the model was confirmed through the Delphi method.The results show that in three groups; 1) Involuntary factors and voluntary disclosure of non-financial information; 2) specific discretionary factors of the company and voluntary disclosure of non-financial information; 3) Normative factors and voluntary disclosure of non-financial information, 25 indicators were confirmed.
    Keywords: determination of effective components, Voluntary Disclosure, non-financial information, Institutional theory, resource review method, Delphi method
  • Sara Makvandi, Bahareh Banitalebi Dehkordi *, HamidReza Jaafari Pages 52-78

    In today's highly competitive world, web financial reporting plays an important role in creating simple solutions to identify and compare the business performance of businesses. The purpose of this study is to provide a comprehensive model for performing financial reporting on the web, taking into account different indicators, using the mathematical method. The method of this research is applied in terms of purpose and in terms of the type of implementation strategy, descriptive survey and statistical population of financial and accounting experts, which has been selected by judgment. In this study, by adopting the fuzzy Delphi method, for companies listed on the Tehran Stock Exchange, a web-based reporting model was proposed and indicators and effective factors for web-based reporting were identified and ranked. The instruments used in the research were a questionnaire and the components of the model were identified and confirmed using a multi-criteria decision model (Shannon entropy) as well as confirmatory factor analysis.Findings show that the proposed model for web financial reporting, which is designed based on eight organizational, financial, economic, social, political, human, technological and cultural indicators as the main indicators, with 62 factors, is appropriate and skewed. Has less than individual criteria.Providing a good model for web-based financial reporting in companies improves the efficiency, timeliness and honest representation of financial information, and facilitates data analysis.

    Keywords: Implementation of web financial reporting, Multi-criteria decision-making model, Fuzzy Delphi Method
  • Mohammadreza Arab Chamkhalife, Somaieh Alavi * Pages 79-109
    The purpose of this research is to identify and prioritize supply chain risks based on a balanced scorecard and provide solutions for supply chain resilience. In order to identify supply chain risks, sources, articles and books in the field of supply chain and supply chain risk were reviewed and studied. And finally, a list of risks related to the supply chain was prepared. Then the risks in Tarabgin Company were categorized based on the five dimensions of the balanced scorecard. In this step, the FMEA method was used to score the risks. In the next step of the research, The prioritization of the dimensions of the balanced scorecard was based on the innovative method that was formed based on three indicators of FMEA, i.e. intensity, occurrence and diagnosis, and the multi-indicator decision-making method of AHP, and the ranking of the dimensions of the balanced scorecard was obtained, and then again from the three The FMEA index was used and this time with the help of the TOPSIS decision-making method, the risks that were placed in each category were ranked. Finally, in the last step, based on the risks, solutions and resilience strategies that were obtained from the study of the sources of this field, they were presented. To make the supply chain resilience of Tarabgin company possible. The obtained results show that the customer dimension has the highest priority and the growth and learning dimension has the lowest priority for Tarabgin Zob Ahan Isfahan Company.
    Keywords: Supply chain, risk, resilience, balanced scorecard
  • Vahid Bekhradinasab, Ali Khoshdel Pages 110-136

    The relationship between auditing mechanisms and financial reporting has been investigated quantitatively in different time periods and in numerous researches. But the evidence shows contradictory results of the effect of supervision and auditor's role on the quality of financial reporting. Based on this, the role of the auditor's supervision on the quality of financial reporting was examined from the perspective of divergence and convergence. The method used is the meta-analysis technique for the years 2006 to 2019. The collection of researches is using the website of the Ministry of Science. Finally, eighteen studies were selected according to the availability of information and having the conditions of the investigated variables to implement the meta-analysis technique. The meta-analysis evidence showed that regardless of the contradictory evidence of the effect of internal and external audits of the auditor on the quality of financial reporting, the characteristics of the audit committee, the characteristics of independent auditors, and the characteristics of internal auditors have a positive and significant effect on the quality of financial reporting. Also, the corporate governance system has a moderating role on the relationship between the types of audits and the quality of financial reporting. Based on this, the present study, using the meta-analysis technique, has investigated the contradictions in empirical researches related to the divergence and convergence of auditor supervision and the quality of financial reporting.

    Keywords: Auditor's Internal Monturing, Auditor's External Monturing, Financial Reporting Quality
  • Maryam Nooraei Abadeh Pages 137-167
    Today, the shopping center is no longer a place for transaction purposes where customers go to if they need a product or service, but it is a place for social purposes. Shoppers may become confused if they perceive a social environment as too stimulating or inappropriate. The aim of the current research is to combine interpretive structural modeling and machine learning to stratify factors affecting customer confusion in choosing a retail store. In order to select the features that are most related to the target variables and can provide the best performance in predicting and interpreting the model, feature selection using a neural network has been used. The proposed approach initially reduces the computational complexity in solving the design problem by reducing the dimensions of the problem space through the training of a type of multilayer neural networks. 7 factors affecting customer confusion were extracted based on this neural network model, classified in 5 levels using interpretative structural modeling, and the related model was drawn. In this category, the variables of a wide variety of store brands, loyalty programs and the concentration of stores in one location, the greatest power of influence (influence) and perceived risk, individual and demographic factors and the volume of information show the most dependence (influence) and the variable of the commodity factor is the only It is a variable that has a two-way relationship with other variables.
    Keywords: Customer confusion, Retail, Feature Selection